Wat is het rendement van zonnepanelen?
Zijn er subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen?
Hoe werkt salderen?
Salderen houdt in dat als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, je de overtollige stroom kunt terugleveren aan het net. Dit wordt dan verrekend met de stroom die je van het net afneemt op momenten dat je zelf niet genoeg opwekt
Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?
Voor het plaatsen van zonnepanelen op een dak is meestal geen vergunning nodig, mits ze parallel aan en vlak boven het dakvlak worden geplaatst. Voor monumenten of beschermde stads- of dorpsgezichten kunnen andere regels gelden, dus raadpleeg altijd de lokale gemeente
Wat is de ideale oriëntatie en hellingshoek voor zonnepanelen?
Wat zijn de onderhoudskosten van zonnepanelen?
Moet ik mijn zonnepanelen beschermen tegen extreem weer?
Wat is een omvormer en waarom is deze belangrijk?
Zijn er verschillen tussen zwarte en blauwe zonnepanelen?
Hoeveel kosten zonnepanelen?
Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?
Een warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet deze om in bruikbare warmte voor het verwarmen van je woning en het leveren van warm tapwater. In de warmtepomp zit een vloeistof die de warmte opneemt en via een warmtewisselaar afgeeft aan de verwarming (zoals vloerverwarming of radiatoren). De warmtepomp werkt op elektriciteit.
Zijn mijn radiatoren geschikt voor een warmtepomp?
Bij een hybride warmtepomp, waarbij een cv-ketel bijspringt op koude dagen, zijn je bestaande radiatoren meestal geschikt. Voor een all-electric warmtepomp zijn speciale radiatoren of convectoren nodig met een grotere capaciteit. Vloerverwarming is ook een goede optie voor all-electric systemen.
Wat kost een warmtepomp?
De kosten van een warmtepomp variëren afhankelijk van het type en merk. De investering begint bij ongeveer €2.500 en kan oplopen tot meer dan €15.000, inclusief installatie. Een deel van de kosten kan worden vergoed via subsidies.
Kan ik subsidie krijgen voor mijn warmtepomp?
Ja, er is subsidie beschikbaar voor de aanschaf van warmtepompen via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De hoogte van de subsidie hangt af van het type en vermogen van de warmtepomp.
Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
Niet alle woningen zijn geschikt voor een all-electric warmtepomp. Woningen die vóór 2000 zijn gebouwd, moeten vaak eerst beter geïsoleerd worden. Een hybride warmtepomp kan al werken in huizen met matige isolatie of deels nageïsoleerde huizen.
Hoeveel energie verbruikt een warmtepomp?
Warmtepompen zijn energie-efficiënt, maar ze verbruiken wel elektriciteit. Het energieverbruik hangt af van de grootte van de woning, de mate van isolatie en het type warmtepomp. Door zonnepanelen te combineren met een warmtepomp kan het elektriciteitsverbruik gecompenseerd worden.
Maakt een warmtepomp veel lawaai?
Moderne warmtepompen, zoals die van Mitsubishi Electric, behoren tot de stilste op de markt. De geluidsproductie van de binnenunits varieert tussen 20 dB(A) en 40 dB(A), wat vergelijkbaar is met fluisteren of ritselen van bladeren.
Moet ik mijn warmtepomp vaak laten onderhouden?
Een warmtepomp vereist regelmatig onderhoud om efficiënt te blijven werken. Dit omvat het controleren van het koelmiddelpeil, het reinigen van filters en het inspecteren van de algemene werking van het systeem.
Kan ik een warmtepomp combineren met zonne-energie?
Ja, een warmtepomp kan worden gecombineerd met zonnepanelen om de benodigde elektriciteit duurzaam op te wekken. Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van het type warmtepomp, de isolatie van de woning en het totale elektriciteitsverbruik.
Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van een warmtepomp?
In de meeste gevallen is geen vergunning nodig voor het installeren van een warmtepomp. Het is echter altijd verstandig om dit bij de lokale gemeente te controleren, vooral als je in een beschermd stads- of dorpsgezicht woont.